Parken

Skogås Bikepark ligger cirka 2 mil söder om centrala Stockholm. Vi började bygga på parken 1997 och den har sedan dess blivit större och bättre för varje år. Området vi idag använder är ca. 3600 m2 varav 1000 m2 används till rampåkning och den andra delen till dirt/trailsåkning. Parken har många möjligheter för alla nivåer av åkare, från nybörjare till proffs. Parken är öppen för allmänheten dygnet runt. Det är mycket viktigt att alla åkare använder hjälm och skydd. All åkning sker på egen risk!

Ramperna består av olika sektioner som kan ses på överblicksbilden nedan (bilderna är några år gamla, så det har byggts om en del sen dess och vi ska försöka uppdatera så fort vi kan). Ramperna är byggda och uppställda för att på bästa sätt tillåta olika trick och åk‐linjer. Våra ramper är byggda i trä, vilket i vårt svenska klimat medför att de behöver underhållas och renoveras återkommande för att vara säkra att använda. Slitage från cykelåkning är nästintill obefintligt, trots att parken under sommarhalvåret dagligen används av 100‐tals cyklister. Tyvärr slits ramperna fortare av dom små och hårda hjulen på kickbikes. Då ramperna är byggda för cyklar i första hand och åkning med kickbikes har ökat, så har ramperna slitits hårt dom senaste åren. Vi försöker så gott vi kan att underhålla och renovera ramperna, men det är svårt utan bidrag eller sponsorer.

Dirten är byggd med den jord vi har på plats och är omsorgsfullt formad för att bli rätt för cykling. Till skillnad från ramperna så slits dirten nästan enbart utav åkningen, särskilt när det är torrt i marken. Det krävs mycket arbete för att hålla dirten i bra form, så vi är tacksamma om alla hjälps åt att se till att den används på rätt sätt och att följande regler följs:

Gå eller spring ej på hoppen.

Kör ej dirten om det är lerigt eller mycket torrt och trasigt.

Innan ni kör i hoppen, titta först igenom allt så det ser bra ut. Det kan ligga skräp/sten m.m. i vägen eller så kan hoppen vara trasiga.

Försök att inte bromsa kraftigt mellan hoppen eftersom det förstör.

Om ni kommer fel i ett hopp, försök åk ut åt sidan istället för att vända på nästa upphopp.

Om kedjan är uppsatt mellan träden så är dirten avstängd på grund av underhåll eller liknande.

Håll rent och snyggt efter er och släng skräpet i soptunnorna.

Respektera varandra och tänk på att det finns allt från nybörjare till proffs som åker.

Bredvid dirten har vi även ett såkallat Barkhopp, vilket är 2st upphopp byggda i trä med en gemensam landning utav mjuk bark, vilket möjliggör att lättare lära sig nya trick. Det stora upphoppet är exakt likadant som upphoppet på boxjumpet och det lilla upphoppet är exakt som upphoppet på boxjumpet i Capital Bikepark i Visättra.

Välkommen till Skogås Bikepark!Dirten i Skogås Bikepark har flera olika slingor:

”Platåslingan” har 4 stycken platåhopp där åkare i alla åldrar kan köra. Längden på hoppen är cirka 2 meter.

• Uppe bland träden finns ”Skogsslingan”. Det är först ett speedbump, sen kommer ett rakt mindre dubbelhopp, sen ett lite brantare dubbelhopp som svänger åt höger, sen kommer ett till dubbelhopp som också svänger lite åt höger. Efter den kommer en velodrom som svänger åt vänster och sen ett litet dubbelhopp som går att wheela/rulla över. Efter den kommer ”Bananen” som är en gammal ishockey-sarg. Det 3:e dubbelhoppet går även att hoppa åt vänster till en velodrom-landning och efter den är en ”race-dubbel” (som står sida vid sida av Bananen) som man efter den kan välja om man vill hoppa antingen ”Platåslingan” eller ”Mellanslingan”.

”Mellanslingan” är 4 stycken lite större och brantare dubbelhopp som går helt rakt fram i svag nedförsbacke. Slingan avslutas med ”Limpan” som är en step-up med landningen cirka 90° åt vänster. Det går även att hoppa åt vänster i det andra upphoppet så man kommer till ”Snedseglaren” som är ett vinklat dubbelhopp som svänger åt höger och sen kommer man in i slingan igen i det fjärde upphoppet som är vinklat för att komma rätt.

”Stora slingan” är under uppbyggnad. Den ligger till höger om ”Mellanslingan” uppifrån sett.

Fler bilder på dirten kommer inom kort! Just nu shapas det för fullt…